Aktuality

Na obecním úřadě si můžete prohlédnout navrácený zvon

Češi a Němci se v sobotu 13. dubna setkali v ostravské katedrále Božského Spasitele, aby se společně modlili za mír. Symbolem smíření je návrat pěti zvonů, které zrekvírovala nacistická válečná mašinérie. Projekt Zvony míru propojuje domovské farnosti zvonů s těmi německými, kde zvony po druhé světové válce sloužily. Pětice zvonů byla v sobotu 13. dubna při vstupu do ostravské katedrály nepřehlédnutelná. Dva menší třicetikilové zvony zamířily do Doubravy a Věřnovic. Větší zvony získaly zpět Třanovice, Třebom a Oldřišov. V neděli 14. 04. 2024 byl zachráněný zvon slavnostně dovezen do Římskokatolického kostela sv. Hedviky v Doubravě zvon. 

Nyní si jej můžete prohlédnout na Obecním úřadě Doubrava. Zvon bude vystaven v termínu od 15.04. do 29.04.2024. Prohlédnout si jej budeme moci vždy v úřední dny (pondělí, středa) od 14:00 hodin do 16:30 hodin. Zvon bude poté upevněn ve věži Římskokatolického kostela sv. Hedviky. V naší obci bude zvonit každý pátek v 15:00 hodin. 

Doubravský zvon pochází z roku 1783, váží 30 kilogramu a doposud se nacházel ve střešní věži kostela sv. Martina v Beimerstettu. Za druhé světové války putoval společně se stovkami dalších zrekvírovaných zvonů nejdříve na shromaždiště a z něj až do Hamburku, kde na takzvaném hřbitově zvonů skončilo sto tisíc zvonů z celé Evropy. Tady měly být nacisty roztaveny a použity k výrobě zbraní. Některé zvony se však podařilo zachránit. Projekt Zvony míru zahájila německá diecéze Rottenburg-Stuttgart, která se rozhodla vrátit do Česka a Polska všechny zvony, které se po druhé světové válce nevrátily do svých farností. Díky projektu se jeden zvon vrátil již v roce 2021 do Píště.
 

Na obecním úřadě si můžete prohlédnout navrácený zvon - 0 - IMG_4388.jpg

© 2024 Obec Doubrava

Created by Webli.cz