Aktuality

Pietní akt u příležitosti 75. výročí tragédie na dole Doubrava

Letos v únoru vzpomeneme 75. výročí od tragédie na dole Doubrava. Ve spolupráci s obcí Doubrava a OKD, a.s. se bude konat v úterý 13. 02. 2024 od 10:30 pietní akt u Památníku obětem důlních neštěstí na hřbitově v Doubravě.

Připomeňme si, co se před 75 lety stalo. Dne 12. 02. 1949 v noční směně ve 3:45 hodin došlo ve sloji Hubert k výbuchu metanu, který následně vyvolal důlní požár. Krátce na to následovaly další dvě exploze. V době výbuchu pracovalo v postižené oblasti 32 horníků, z nichž 19 horníkům způsobil výbuch metanu smrt. Osm horníků vyfáralo s popáleninami, pět bez poranění. Po odvolání všech pracovníků z dolu byl v místech, kde došlo k výbuchu, proveden pokus o průzkum porubu. Pod vedením naddůlního Františka Kunčického a čtyř techniků byly v chodbě před porubem objeveny dvě oběti. Pro stále se zhoršující stav ovzduší se museli vrátit na povrch. Následující den po dalších dvou explozích byl prováděn od 11:00 hodin průzkum četou pěti záchranářů, pod vedením tehdy 28letého Ing. Alexandra Kanczuckého a dobrovolníků ve složení František Kunčický, Vilém Hudeček, oba z jámy Doubrava, Josef Musial z Nové Jámy v Lazech, Antonín Fluxa z jámy Hlubina v Ostravě. Avšak v 11:35 hodin došlo již k šesté silné explozi. Nikdo z čety již z dolu nikdy nevyfáral. 
Po skončení druhé světové války se do vedení dolů dostávali mnohdy mladí lidé bez větších zkušeností, bez dostatečné technické praxe, jejich vysokoškolské vzdělání mohlo být započato až po válce. Mnozí dokončili své vzdělání ve zkrácených termínech. Navzdory těmto skutečnostem a tomu, že se nepodařilo spolehlivě zjistit příčinu výbuchu, rozhodli tehdejší politické špičky v čele s prezidentem Klementem Gottwaldem, že je potřeba najít viníka. Komunistické vedení mělo potřebu vše lidu vysvětlit. Současně tak vidělo příležitost k zahájení politického procesu. Vykonstruovanými obviněními došlo k výkonu dvou rozsudků smrti, u kterých naštěstí nedošlo k jejich vykonání. 

Oběti důlního neštěstí 12. a 13. února 1949: Ing. Alexander Kanczucki, Antonín Fluxa, Vilém Hudeček, František Kunčický, Josef Musial, František Bijok, Jan Bilík, František Bystroň, Rudolf Dzuman, František Fojtík, Josef Chajura, Arnošt Jasník, Josef Kajzar, Antonín Kluz, Emanuel Konkolský, Alois Krejčí, Josef Návrat, Arnošt Paloncy, Bohumil Poledník, Karel Richter, František Schwarz, Viktor Sosna, Bruno Škuta, Hildegard Urbánek.

VÍCE INFORMACÍ O TRAGÉDII SE MŮŽETE DOZVĚDĚT ZDE.
 

Pietní akt u příležitosti 75. výročí tragédie na dole Doubrava - 0 - obr.6_pomník obětem.jpg

© 2024 Obec Doubrava

Created by Webli.cz